Vrijwel alle jeugdprofessionals krijgen te maken met schaarste. Dit kan schaarste zijn in de vorm van geld, tijd en personeelskrapte. Schaarste veroorzaakt wachtlijsten. Dat vraagt dat professionals keuzes maken in de verdeling van beschikbare hulp aan gezinnen en kinderen. Hoe maak je zo’n keuze? Hierover zijn recent twee publicaties verschenen: ‘De wachtlijst voorbij’ van Koen Gevaert et al. (2024) en ‘Schaarse jeugdhulp: wie krijgt voorrang’ van Agnes Derksen et al. (2023).
Deze publicaties laten zien dat het denken over schaarste vooral uitgaat van het bestaande hulpaanbod waarin veel waarde wordt gehecht aan objectieve risicoanalyses. Maar is schaarste wel te managen vanuit dit perspectief? Zijn er andere manieren om met schaarste om te gaan? Manieren die bijvoorbeeld meer rekening houden met de onvolkomenheid van het bestaan? Wat is de rol van professionals hierin? En hoe kunnen verschillende professionals samenwerken om mensen die op de wachtlijst staan toch zoveel mogelijk te ondersteunen?
Wil je samen reflecteren op dit soort vragen? Praat dan mee op de meeting ‘licht op schaarste’! Een studiemiddag die wordt georganiseerd door de Werkplaats Sociaal Domein Zuyd, Nji en Opgroeien Vlaanderen.
Voor wie is de expertmeeting?
Professionals, teamleiders, beleidsmakers in het sociaal domein of specifiek het jeugddomein die in hun werk te maken hebben met schaarste.
Wat ga je doen?
De middag trappen we af met twee presentaties over de recente publicaties over schaarste. Daarna zijn er gespreksessies over het verdragen van de wachttijd op hulp, het maken van afwegingen en hoe je creatief omgaat met schaarste. We sluiten de middag af met een plenaire uitwisseling.
Wil je meedoen? Meld je dan voor 1 oktober aan via bovenstaande link.