Werkconferentie: Ervaringsdeskundigheid in Interprofessionele Samenwerking

Op 11 december organiseerden het leeratelier Interprofessionaliteit (Werkplaats Sociaal Domein) en het Bijzonder lectoraat Interprofessionele Samenwerking een werkconferentie in Sittard. Het thema: hoe kan ervaringskennis worden geïntegreerd in interprofessionele samenwerking?

Ruim 80 deelnemers, waaronder studenten, zorg- en welzijnsprofessionals, ervaringsdeskundigen en informele zorgverleners, docenten en onderzoekers, kwamen samen om dit thema vanuit diverse perspectieven te verkennen. De aftrap werd gedaan door leden van het leeratelier interprofessionaliteit: Edith Meurs, en Marieke Bock, Mhorlin Hoogmans

🔑 Belangrijke inzichten uit de conferentie:
1️⃣ De unieke waarde van ervaringskennis: Het delen van persoonlijke ervaringen met ziekte, verlies of herstel verrijkt de besluitvorming en verbetert de aansluiting van zorg op de beleving van cliënten.
2️⃣ Complementariteit van kennis: In zowel lezingen als workshops werd het belang benadrukt van een gelijkwaardige inbreng van wetenschappelijke kennis, praktijkkennis en ervaringskennis.
3️⃣ Uitdagingen in de praktijk: Samenwerken vraagt om heldere rolverdelingen, werkbare scenario’s en een open houding tussen professionals en ervaringsdeskundigen.

🧠 Hoogtepunten uit het programma:
Lezing door Aukje Leemeijer: Op basis van haar proefschrift ‘Het zit gewoon niet goed in mijn systeem’ besprak zij randvoorwaarden voor een effectieve inzet van professionele ervaringsdeskundigen in de zorg.

Workshops: Deelnemers gingen in gesprek over thema’s zoals het benutten van ervaringskennis in beleid (Lineke van Hal en @Do Moust), het creëren van verbinding in casusoverleg (Henk Derks en Roger Bastiaens), de kracht van informele zorg (Monique van de Ven en Mhorlin Hoogmans), en het gezien worden als mens in plaats van patiënt (Marieke Bock en Edith Meurs).

Lezing door Sjim Romme: Hij deelde inzichten uit zijn promotieonderzoek naar ervaringskennis in onderwijs en zorg, met aandacht voor de voorbereiding van ervaringsdelers en de meerwaarde voor studenten en zorgverleners.

🎯 Afsluitende reflectie:
De conferentie bood concrete handvatten voor het versterken van interprofessionele samenwerking met ervaringsdeskundigen. Een belangrijke boodschap: samenwerken vereist niet alleen methodiek, maar ook een grondhouding van wederzijds respect en erkenning.

Afwegingskader voor Ervaringskennis
Milotte Hamer ontwikkelde in opdracht van de Werkplaats Sociaal Domein een afwegingskader om de rol van ervaringskennis in onderzoek te versterken. Geen beslisboom, maar een kluwen als metafoor voor de complexe verwevenheid van deze kennis. Lees meer: Afwegingskader Ervaringskennis.

Heb je ideeën of wil je bijdragen aan dit thema? Neem contact op met Wim Goossens of Jerôme van Dongen.

Over dit etalage werk

Leeratelier Interprofessionaliteit
Auteur/ontwikkelaar Wim Goossens
Jaartal 2024
Type werk Conferentie

Over de auteur/ontwikkelaar

Wim Goossens

Wim Goossens

Wim Goossens (1959) houdt zich al sinds 1984 bezig met Groepsdynamica & Groepsprocessen, Soft Skills, Individuele- en Teamcoaching. Hij ontwikkelde een groepsdynamisch model (Het model Integrale Procesbegeleiding van Groepen/IPG model) dat landelijk veel wordt gebruikt. Tevens verzorgde hij in de loop der jaren een scala aan traingingen, workshops en onderwijsprogramma’s en publiceerde regelmatig over boven staande onderwerpen. De laatste 10 jaren heeft hij zich samen met Jerôme van Dongen toegespitst op het thema Interprofessionele Teamsamenwerking waarover ze samen in diverse contexten inleidingen, consultatie en coaching geven en diverse publicaties hebben geschreven. Naast zijn werkzaamheden bij Zuyd Hogeschool is hij hoofd opleider van de ‘Leergang De Teamcoach’ bij COACHCOLLEGE de Baak en hij is een van de fouders van het Programma Sterk Teamwerk bij Zuyd, een programma dat ernaar streeft zelforganisatie bij de teams van Zuyd te realiseren. Tevens is zijn expertisegebied Ouderschap en Ouderschapsbegeleiding. Daarbij is hij founder van het International Parent Centred Network een samenwerkingsverband van 6 hogescholen en 1 universiteit uit Europa over dit thema. Ook over dit onderwerp publiceert hij regelmatig.