Doel
In het leeratelier Overleven werken we met professionals, ambtenaren, ervaringsdeskundigen en studenten samen om de ondersteuning aan mensen die leven in armoedesituaties Limburg te versterken. Hierbij verkennen wij in gezamenlijkheid hoe in verschillende organisaties gewerkt kan worden aan relationeel werken, sociale rechtvaardigheid en solidariteit.
Werkwijze
Het leeratelier komt iedere twee maanden bij elkaar. Daarin worden urgente kwesties van professionals behandeld aan de hand van bijdragen van experts uit het werkveld. Het leeratelier organiseert ook andere kennisactiviteiten, zoals kleinschalige praktijkgerichte onderzoeken van studenten en docent-onderzoekers. Verder werken organisaties intensief samen met een aantal organisaties om de geleerde lessen samen met de betrokken professionals te vertalen naar de praktijk.
Voor wie
Aan het leeratelier zijn deelnemers verbonden vanuit verschillende organisaties en verschillende rollen. Deelnemers zijn bijvoorbeeld werkzaam bij gemeenten als beleidsmaker of bij welzijnsorganisaties, woningbouwcoöperaties en mensenrechtenorganisaties. De meerwaarde hiervan is dat vraagstukken uit de praktijk vanuit meerdere perspectieven belicht worden.
Investering
Deelname aan het leeratelier is kosteloos. Het vraagt wel een investering van tijd en energie om samen met vakgenoten dilemma’s, kwesties en mogelijke oplossingsrichtingen samen te exploreren. Daarbij gaat het om het leren van en met elkaar, voorwaarde van een succesvol leeratelier is dat deelnemers niet alleen halen, maar dat deelnemers ook brengen. Qua tijdsinvestering kost deelname aan het leeratelier 2 uur per maand.
Bekijk ook deze video om meer over dit leeratelier te weten te komen!
In contact komen?
Kartrekker van het leeratelier Overleven ten tijde van tweedeling is Joost Weling, Docent-Onderzoeker bij Academie voor Sociaal Werk.
joost.weling@zuyd.nl
06-18722646