Impact

Sociaal werkers wordt steeds vaker gevraagd om hun maatschappelijke impact inzichtelijk te maken. Dit raakt het hart van hun werk: het gaat over professionaliteit, effectiviteit en de onderbouwing van het sociaal werk. Dit leeratelier focust op de ontwikkeling van kennis en handreikingen, waarmee sociaal werkers hun impact kunnen verwoorden in passende taal, die recht doet aan de complexiteit en weerbarstigheid van de praktijk. Dit draagt bij aan hun beroepsidentiteit en positionering in het sociale domein.

Impact

Doel

In 2019 is WSD Zuyd als eerste werkplaats gestart met een leeratelier over het thema impact. Dit is een interprofessionele gemeenschap die zich bezig (willen) houdt met legitimatievraagstukken en impact van sociaal werk. Het leeratelier draagt bij aan het inzichtelijk maken van de impact van professionele praktijken (werkveld incl. beleid) en professioneel handelen op individuen, groepen en/of samenleving en visa versa. Dit doet zij middels uitwisseling en ontwikkeling van kennis, innovatie van het werkveld en het overbruggen van de kloof tussen beleid en praktijk.

Werkwijze

Het leeratelier is een leergemeenschap die de afgelopen jaren veel kennis en ervaring rondom impact heeft gedeeld, nieuwe inzichten gegenereerd en diverse instrumenten (door-)ontwikkeld die in onze etalage staan (bijvoorbeeld toolboxen zoals 1, en 4 en het magazine Anders kijken naar impact).

Op deze leest, zetten we onze activiteiten voort. De leden van het leeratelier vormen samen de agenda en bepalen met welke impactvraagstukken ze aan de slag gaan. In bijeenkomsten, werkgroepen, experimenten en/of eventueel kleinschalig kwalitatief onderzoek gaan we verkennen, leren en aanpakken wat impact in de praktijk betekent, alsook hoe deze vorm krijgt, wordt onderzocht en in beeld gebracht. De keuzes die organisaties hierbij maken en wat ze ervan leren, lopen als een rode draad door de activiteiten heen.

Voor wie

Aan het leeratelier nemen sociaal werkers, (on)betaalde, sociale professionals, beleidsmedewerkers, (docent-)onderzoekers, studenten en geïnteresseerden deel die ervaring en affiniteit hebben met de vraag ‘Hoe breng je impact van het sociaal werk in beeld? En welke kennis en ervaring doe je ermee op?’

Investering

Het kloppend hart zijn geïnspireerde deelnemers die willen delen en innoveren. Dit vraagt dat de leden affiniteit en ervaring hebben met het thema impact maar ook experimenteerruimte hebben in de praktijk. Je kan op verschillende manieren participeren. Door bijvoorbeeld structureel deel te nemen aan bijeenkomsten van het leeratelier en daarmee vorm je samen met andere leden de agenda en realiseert deze. Of door deel te nemen aan kleinere thematische werkgroepverbanden rondom specifieke vragen/onderwerpen danwel door mee te doen aan incidentele kennisactiviteiten zoals symposium, expertmeetings en online webinars. Echter, voorwaarde is wel dat je niet enkel haalt maar ook brengt ofwel dat je bereid bent eigen kennis en ervaring te delen. Een community of practice maken we immers samen!

Over de auteur/ontwikkelaar

Cindy Caanen

Cindy Caanen

Cindy Caanen voert de projectleiding van de Werkplaats Sociaal Domein Zuyd en trekt vanaf studiejaar 24-25 dit leeratelier. Zij is ruim tien jaar als senior adviseur actief geweest in het sociale domein met focus op beleid en uitvoering. In haar masteropleiding heeft ze zich gespecialiseerd in netwerkontwikkeling, evaluatieonderzoek en management of change. Sinds 2014 is Cindy Caanen als adviseur en praktijkgerichte onderzoeker verbonden aan het lectoraat Sociale Integratie Zuyd en houdt zij zich bezig met innovatieve en complexe vraagstukken. Veel vraagstukken hebben betrekking op de duurzame transformatie van het sociale domein.