Begin 2024 is lectoraat Sociale Integratie gestart met de podcastserie ‘Ogen op de Bal’. In deze podcast hebben we het over de kernopdracht van het sociaal werk: werken aan een sociaal rechtvaardige, inclusieve en menswaardige samenleving. Een opdracht die steeds moeilijker te realiseren lijkt. Sociale ongelijkheid groeit en mensen staan steeds meer tegenover elkaar. Bovendien wordt er veel van het sociaal werk verwacht, ook vanuit andere domeinen. Hoe houdt het sociaal domein in deze dynamische tijden de ogen op de bal? Hoe werken we samen aan een rechtvaardige en inclusieve samenleving en aan een goed en menswaardig leven voor iedereen? In deze podcastserie spreken we daarover met studenten en professionals Sociaal Werk, maar ook met burgers en andere belanghebbenden in het sociaal domein. Ook vanuit de Werkplaats Sociaal Domein Zuyd plaatsen we afleveringen in de serie (duidelijk aangegeven in de shownotes). De volgende afleveringen verschenen reeds:
Aflevering 1: Inspraak of tegenspraak?
In deze aflevering gaan Sabrina Keinemans en Maja Rocak onder leiding van Job Zomerplaag met elkaar in gesprek over de vraag of de stem van burgers wel voldoende gehoord wordt in sociaal beleid en sociale interventies.
Aflevering 2: De gewone burger
In verkiezingstijd duikt ‘ie iedere keer weer op: de gewone burger. Daarvoor spannen onze politici zich in! Maar wie is die gewone burger eigenlijk? En zijn er ook ongewone burgers? In deze podcast van de Werkplaatsen Sociaal Domein Zuyd en Fontys gaan we ernaar op zoek!
Aflevering 3: Social Worker in de ouderenzorg
In aflevering 3 wordt fDTO studente Rachelle van Uffelen geïnterviewd over haar werk in de zorg voor thuiswonende ouderen met dementie. Wat zijn de huidige uitdagingen in de ouderenzorg? En wat kan de sociaal werker daarin betekenen? Ze vertelt ook over haar ervaringen met de opleiding Social Work, en hoe dat helpt haar werk beter te onderbouwen.
Aflevering 4: Present zijn in het jongerenwerk
Twee jaar geleden startte onderzoeker Anja Rudnick vanuit de Werkplaats Sociaal Domein Zuyd met een longitudinaal onderzoek onder jongeren. Doel? Deze jongeren lange tijd volgen, om zo te leren hoe keerpunten in hun leven tot stand komen, en welke mensen daarin van betekenis zijn. Samen met Tom Houben van LEVANTOgroep ging ze aan de slag met een presente vorm van onderzoek. Een vorm die ook voor dilemma’s zorgde, onder andere over de vraag of het onderzoek eigenlijk wel gecontinueerd moest worden. In de vierde podcast van onze serie ‘Ogen op de Bal’ praten we hierover onder leiding van onze oud collega Jhoy Dassen, zorgethicus en geestelijk verzorger bij Levantogroep.
Ogen op de bal: werken aan sociale rechtvaardigheid | Podcast on Spotify